Voorwoord van Daniel Ofman

Toen Chris me vertelde dat zijn boek “De Spiegel” als titel zou krijgen, moest ik meteen glimlachen en dacht ik: “dan wil ik het lezen”, want op de omslag van mijn boek Hé Ik daar..?! staat een spiegel en als er iets is wat ik mensen toewens, dan is dat ze af en toe in de spiegel kijken en reflecteren.
Toen hij vervolgens vertelde dat het boek over coaching ging, verdween mijn glimlach even snel als ie verschenen was en dacht ik: “O nee, alweer een boek over coaching, moet dat nou?”
Soms lijkt het wel alsof de ene helft van de bevolking de andere helft wil coachen, maar die andere helft daar geen behoefte aan heeft, waarmee dus beide helften gefrustreerd, of in ieder geval teleurgesteld zijn.

Voor u ligt zijn boek De Spiegel, krachtig coachen vanuit gestalt- en oplossingsgericht denken met aandacht voor zelfreflectie. En voor wie Chris Van Dam enigszins kent, zal het geen verrassing zijn dat het manuscript dat ik toegezonden kreeg voordat het naar de drukker ging, geheel compleet was, behalve op één ding na: zijn naam stond niet op de omslag. Ik heb Chris leren kennen als een bescheiden mens, maar dit ging toch net even te ver.

Dit boek is zoals Chris, gedegen en zorgvuldig, praktisch en respectvol. Stap voor stap neemt hij u mee door het coachingsproces zoals dat zou kunnen verlopen, met oog voor details en met een rugzak vol vragen. En dat is precies wat een coach nodig heeft, dat hij of zij de juiste vragen kan stellen, niet omdat hij dat uit een boekje geleerd heeft, maar vanuit een oprechte interesse en verbinding.

In mijn eigen taal gaat het er steeds om vanuit de juiste innerlijke houding, in de juiste verhouding met de coachee, aan de juiste inhoudelijke vragen te werken.
Houding, verhouding en inhoud, hebben alle drie als kern ‘houden’, wat voor mij zoveel betekent als leren houden van waar je (inhoudelijk) mee bezig bent , leren houden van de ander die je daarvoor nodig hebt of voor wie je bezig bent en last but not least, leren houden van jezelf. Als een van de drie niet klopt, eindig je met niets.

Om een goede coach te zijn heb je eerlijkheid en moed nodig om jezelf onder ogen te zien in al je facetten en kleuren, mooi en minder mooi.
Om naast iemand te kunnen lopen en contact te maken, heb je ontvankelijkheid en inlevingsvermogen nodig, die echter te weinig zullen opleveren wanneer het je aan deskundigheid en helderheid ontbreekt.
Kortom, alleen als je als coach alle drie deze werelden in jezelf integreert, zul je succesvol zijn, of zoals Chris het noemt, zul je in staat zijn om “krachtig te coachen”.

Anders gezegd, dit boek kan je helpen te leren analyseren wat er speelt en de feiten op tafel te krijgen, te leren reflecteren over je eigen binnenwereld en het effect daarvan op anderen, en te leren improviseren want er bestaat geen script dat succes garandeert. Ontwikkeling van zowel mensen als van teams is en zal altijd een zoekproces blijven waar een coach een zinvolle rol in kan spelen wanneer hijzelf (be)leeft wat hij predikt. Daarom is dit boek is een mooi kompas.

Daniel Ofman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s